keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Yksi planeetta - ilmastotoimiin kannattaa satsata

Vuonna 2015 solmittiin Pariisin ilmastosopimus, josta presidentti Trump vetäytyi pöljyyksissään pois. Ranskan presidentti Macronin kutsusta järjestettiin eilen Yksi planeetta -huippukokous, johon Trump ei saanut kutsua. No saisi hän kutsun, jos pyörtäisi puheensa ja liittyisi yhteiseen ilmastonmuutostalkoisiin. Näihin talkoisiin meidän kaikkien kannattaa osallistua. Olikohan Trumpin päätös jäädä pois liian hätiköity. Aurinkopaneelit ja tuuliturbiinit ovat tulevaisuudessa kova juttu ja niillä taotaan rahaa. Maailmanpankki on ilmoittanut, että se ei lainoita uusia öljy- ja kaasuhankkeita vuodesta 2019 lähtien. Ne, jotka satsaavat ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun pärjäävät, saavat hyvää mainetta ja pärjäävät taloudellisesti. Tämän luulisi amerikkalaisiakin kiinnostavan. Kaikki me viime kädessä haluamme säilyttää ainutlaatuisen planeettamme.

Ilmastokokouksessa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres oli nostanut esille fossiilisten polttoaineiden käytölle yhä maksettavat julkiset tuet ja sanonut tämän merkitsevän sitä, että ihmiskunta "sijoittaa omaan tuhoonsa". Näin on järjetön ihminen. Tuhoamme ihan itse maapallomme.

Piti ihan netistä hakea tietoa näistä fossiilisista polttoaineista. Fossiiliset polttoaineet ovat niitä, jotka ovat syntyneet muinaisten eliöiden fossiloituessa. Tärkeimmät fossiiliset polttoaineet ovat öljy, kivihiili, maakaasu ja turve. Fossiiliset polttoaineet ovat uusiutumattomia luonnonvaroja ja ne aiheuttavat kasvihuonepäästöjä. Öljyvarat niukkenevat jo lähitulevaisuudessa, mutta maakaasua ja hiiltä riittää maaperässä jopa sadoiksi vuosiksi. Jos ilmaston lämpeneminen halutaan pitää aisoissa, fossiilisten polttoaineiden jäljellä olevat varannot pitäisi jättää lähes kokonaisuudessaan maan poveen. Pariisin ilmastosopimuksella sovittiin fossiilisten polttoaineiden päästöjen vähentämisestä.

Päästöt kuriin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti