sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Mistä on Pandan suklaa tehty?

Olin viikonloppuna vierailulla sukulaisissa Jyväskylässä ja Vaajakoskella. Ja pitihän sitä piipahtaa hakemassa suklaata Pandan Vaajakosken tehtaanmyymälästä, näin joulun alla. Pandan Vaajakosken makeistehdas kun on yksi suomaisisista ikoneista. Vaajakosken makeistehtaan yhteydessä toimiva tehtaanmyymälä myy lakritsi- ja suklaatuotteita sekä tehtaan omia erikoiseriä. Ihanaa suklaata ja pehmeää lakritsaa lähti mukaan kassillinen.
 
Panda-nimi keksittiin puolivahingossa. Taiteilija Bror Zetterborg valitsi 1950-luvun alussa ensimmäistä kertaa sympaattisen pandan erään Panda-Pop -suklaalevyn kääreeseen. Pian kaikkiin tuotepakkauksiin lisättiin panda ja koska asiakkaatkin tykkäsivät siitä, otettiin se koko tehtaan nimeksi! Pandan makeisten kysyntä kasvoi myös ulkomailla.
 
Kummitäti oli osuuskauppa maakunnan myymälänhoitajana ja häneltä sain aina joululahjaksi Pandan karkkeja. Tykkäsin erityisesti yhdestä patukasta. Patukassa oli viisi suklaapalaa ja sen kääre oli keltainen. Muistaakseni sitä sanottiin maissipatukaksi. Nimeä en muista, mutta olisiko se ollut se Panama patukka. Enää ko. patukoita en ole kaupoista löytänyt. Aikaisemmin Pandan tuotteita myytiin vain maakunnan (S-ketjun) omissa myymälöissä, muista kaupoista niitä oli turha etsiä. Nyt Pandaa saa jokaisesta kaupasta.
 
Ennen vanhaan karkit olivat harvain herkkua. Suklaa vapautettiin säännöstelystä 1949. Se merkitsi makeistehtaille kiireiden alkua ja töitä paiskittiin tehtaissa kahdessa vuorossa. Kysyntä oli valtavaa. Väki oli päässyt suklaan makuun ja ei saanut sitä kyllikseen. Lakritsin valmistus aloitettiin Vaajakoskella vuonna 1927. Pandan lakritsi täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Pandalla on kaksi erityistä syytä juhlaan tänä vuonna.
 
www.panda.fi verkkosivuilla valotetaan, mistä on Pandan suklaa tehty? Suklaan pääraaka-aineet ovat kaakaomassa, kaakaovoi, sokeri ja maitojauhe. Lisäksi Pandan suklaassa on auringonkukkalesitiiniä ja vaniljaa. Suklaan valmistus Vaajakosken tehtaalla koostuu sekoituksesta, valssauksesta, konssauksesta, temperoinnista, valamisesta ja pakkaamisesta. Valssauksessa suklaan eri raaka-aineiden hiukkaskokovaihtelu tasoitetaan ja säädetään halutunlaiseksi. Suklaamassan hiukkaskoko on keskeinen osa suklaapalan suussasulavuudessa ja makuelämyksessä. Konssauksessa suklaamassaa vaivataan, jotta siitä saadaan irrotettua kaakaossa luontaisesti olevia kitkeriä ja katkeria aromeja. Konssauksessa ne vapautuvat massasta irtoavan vesihöyryn mukana pois. Temperoinnin tarkoituksena on saada lämmin suklaamassa kiinteytymään haluttuun rakenteeseen; tasaiseksi, kiinteäksi, kiiltäväksi ja suussasulavaksi. Suklaan valussa erilaisiin muotteihin sille saadaan haluttu muoto. Pakkaus suojaa suklaisen herkun. Panda valmistaa suklaata levyinä täytteellä ja ilman täytettä sekä erilaisina konvehteina.

Lähde: www.panda.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti