sunnuntai 17. joulukuuta 2017

3 miljoonaa saunaa - joulu voi silti olla saunaton

Suomessa riittää saunoja ja saunojia. Vain viidennes suomalaisista ei sauno jouluaattona. Sauna on tärkeä osa suomalaisuutta ja joulusauna kuuluu jouluaaton ehdottomiin perinteisiin. Niin myös itsellä, toki ilman saunaakin pärjään, joulumieli ei ole koetuksella ilman saunaa. Aattoiltana Suomessa lämpiää saunoja kaikkialla, saunaperinne kuuluu niin vahvasti suomalaiseen jouluun, kuten joulusiivous ja -koristeet. Maailman johtava saunakiuas valmistaja Harvia on teettänyt saunakyselyn joulun alla. Kyselyyn vastasi yhteensä 1041 suomalaista, joista miehiä oli 546 ja naisia 495.

Kyselyn tulosten mukaan joulusauna näyttää olevan perinteenä tärkeämpi miehille kuin naisille. Miehistä puolet kertoo harmistuvansa, elleivät he pääse joulusaunaan. Naisista yli joka toinen ei erityisemmin tarvitse joulusaunaa. Erityisesti nuorille miehille sauna on erityisen tärkeä. Nuorista miehistä 84 prosenttia käy jouluaattona saunassa ja heille 80 prosentille joulu saisi vähintäänkin särön, jos ei pääsisi saunomaan. Ahkerimpia joulusaunojia suomalaisista ovat 31–40-vuotiaat miehet, joista 87 prosenttia saunoo jouluna. Suomalaisen saunakulttuurin tulevaisuus näyttääkin olevan turvattu. Kieltämättä tulos oli minulle yllätys.

Kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista saunoo jouluna omassa kodissa. Joka viides saunoo sukulaisilla. Taloyhtiöiden yleisessä saunassa nautiskelee löylyistä joka kymmenes. Mikäli vietetään joulua hotelleissa, niin silloin saunominen kuuluu ohjelmaan erittäin harvoin. Suomessa on noin 3 miljoonaa saunaa. Sauna siis löytyy viettipä joulun Suomessa missä päin tahansa. Suomalaisia on reilut viisi miljoonaa ja meillä on kolme miljoonaa saunaa, melkein jokaisella meistä on oma sauna.

Ulkomailla on ihmetyksen aihe suomalaisten saunominen alasti. Meistä se ei ole lainkaan kummallista. No eipä tietenkään, saunomisella kun on pitkät perinteet ja se on osa kulttuuriamme.

Tässä saunatuotteiden valmistajan niksit, joilla voi varmistaa parhaat joululöylyt:
  • Tarkista puukiukaan arinan kunto.
  • Vaihda vääntynyt tai halkeillut arina ennen jouluaattoa.
  • Tarkista kiuaskivien kunto lyömällä niitä yhteen. Jos ne murenevat tai lohkeilevat, kivet on syytä vaihtaa.
  • Murenemisen lisäksi myös kivien värin muuttuminen kertoo, että on vaihtamisen aika.
  • Sitten vain saunan pesu, ja riittävän pitkä lämmitysaika, niin rentouttavat joulusauna on valmis.
Makoisia ja leppeitä löylyjä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti