keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Sinivalkoisin villasukin - koti, uskonto ja isänmaa

Oi maamme Suomi, synnyinmaa soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä rantaa rakkaampaa
kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien.

Olen tänään päässyt laulamaan Maamme laulun yhdessä muun yleisön kanssa. Olin juhlissa minäkin, Kajaanin kaupungin järjestämässä itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa. Juhla oli upea. Juhlassa palkittiin Kajaanin kulttuuripalkinnon saaja. Palkintosumma on 1000 euroa. Palkinnon sai tänä vuonna Riku Karjalainen. Juhlassa esitettiin Riku Karjalaisen Timelapse-video Hossa. Pääsin jälleen Hossan maisemiin ja muistelemaan kansallispuiston avajaisia. Rakastuin kesällä Hossaan. Lämpimät onnittelut kulttuuripalkinnon saajalle.

Olen kuullut tänään kaksi kertaa Finlandiahymnin. Hymni on aina yhtä mykistävää kuunnella.

Aamu tuimaan osallistuin seppeleenlaskut tapahtumaan. Seppeleet laskettiin sankaripatsaalle ja vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalle. Juhlava tapahtuma.

Seppeleenlaskujen jälkeen palasin kotiin katsomaan televisiosta itsenäisyyspäivän ekumeenista 100-vuotisjuhlajumalanpalvelusta Helsingin tuomiokirkosta. Kyllä arkkipiispa Kari Mäkinen piti hienon saarnan.

Tavallisen ihmisen tavallista päivää juhlistivat nämä hienot kotikaupungin tapahtumat, seppeleenlaskut ja kansalaisjuhla. Muutoin olen viettänyt rauhallista aikaa kotona hyvin tavallisten arkiaskareiden parissa, sinivalkoista villasukkaa neuloen ja makaronilaatikkoa tehden.

Päivän päätteeksi kävin vielä katsomassa kun maailman pohjoisin rauniolinnamme oli valaistu kynttilöin.

Kirjailija Väinö Linnan trilogian Täällä Pohjantähden alla Akseli Koskelan sanoin; katson maailmaa silmien tasolta. Silmien tasolta tasa-arvoisesti, ei ylhäältä eikä alhaalta. Tästä myös arkkipiispa puhui saarnassaan, teemana oli valta ja palveleminen. Arkkipiispa kehotti viemään katseen yhteiskunnan varjopaikkoihin, sieltä käsin yhteisen elämän ja yhteiskuntamme tilaa on katsottava.

Itsenäisyyspäivänä voin sanoa, että Suomi on demokraattinen kansalaisyhteiskunta. Julkinen valta on läpinäkyvää ja kaikkia kohdellaan lähtökohtaisesti yhdenvertaisesti. Hyvä elämä, toimeentulo ja koulutus halutaan turvata kaikille. Lapsista ja nuorista halutaan pitää hyvää huolta. Epäkohtia ja korjattavaa toki löytyy.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti