torstai 21. joulukuuta 2017

Pimeydestä valoon - piparien tuoksuessa

Tänään on vuoden lyhin päivä, nyt on talvipäivänseisaus. Lähdemme nyt sitten valoa ja kevättä kohti. Ihanaa, kaamos on kohta ohitse. Toki tässä saa vielä valoisampia päiviä odotella jonkin aikaa. Mutta kun päästään tammikuulle, niin päivä on jo kukonaskeleen pitempi.

Tänä päivänä on Pohjoisella pallonpuoliskolla se ajankohta, jolloin aurinko on suoraan Kauriin kääntöpiirin yläpuolella. Silloin aurinko on alimmillaan taivaalla etelässä ollessaan. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei silloin nouse lainkaan. Eteläisellä pallonpuoliskolla talvipäivänseisaus on vastaavasti 21. tai 22. kesäkuuta eli samaan aikaan kuin pohjoisella pallonpuoliskolla on kesäpäivänseisaus. Eteläisen pallonpuoliskon vuoden lyhin päivä on 21.–22. kesäkuuta, eikä aurinko nouse lainkaan eteläisen napapiirin eteläpuolella. Aurinko on silloin suoraan Kravun kääntöpiirin yläpuolella. Tällä viisiin Wikipediassa asia selitetään.

Kajaanissa aurinko nousi tänään klo 10:05 ja laski 14:09. Päivän pituus oli 4:04. Ei ole valoisaa aikaa kovin paljon. Kaksi pimeätä on vastakkain. Parempaa on luvassa. Vuoden viimeisenä päivänä 31.12. Helsingissä päivä on pidentynyt jo 9 minuuttia, Jyväskylässä 10 minuuttia ja Oulussa 16 minuuttia. Aurinko piipahtaa horisontin yläpuolella jo Sodankylässäkin. Utsjoella aurinkoa saadaan odotella tulevaksi esiin vasta tammikuussa.

Piparin tuoksu - joulun tuoksu - on tänään leijaillut meikäläisen huushollissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti