maanantai 4. joulukuuta 2017

Kotikatsomon Linnan juhlat, Suomen monet kasvot

TV1 näytti eilen ensiesityksenä Tapio Piiraisen ohjaaman elokuvan Linnan juhlat. Elokuva oli vallan mainio ja pidin elokuvasta todella paljon. Elokuva oli totista komediaa. Tänään elokuva on sitten pyörinyt muisteloissa. Tämä tv-elokuva on kertomus siitä, miten nuori julkkisfilosofi yrittää ehtiä Kilpisjärveltä Helsinkiin linnan juhliin. Hänelle on myönnetty Pro Finlandia mitali. Hän matkaa halki Suomen ja matkalla tapahtuu monenlaista. Linnan juhlista myöhästyttiin. Elokuvan loppu on minusta upea ja puhutteleva. Kun on takaisin lähdön aika, niin taksikuski kysyy filosofilta, että mennäänkö samaa reittiä takaisin vai kokemuksia etsien. Tulomatkalla kun heillä kokemuksia piisasi ja reitiltä jouduttiin poikkeamaan. Ketään ei jätetty kyydistä, vaan kaikki hätää kärsivät poimittiin tienposkesta ja autettiin.

Varsinkin elokuvan laulusta tuli korvamato, joka on tänään soinut päässä. Laulajan ääni oli todella sopiva ja osuva tähän elokuvaan. Elokuvassa laulettiin laulua:
Paljon on kärsitty vilua ja nälkää
Balkanin vuorilla taistellessa.
Oi, kallis kotimaa, Suomi sulo Pohjola,
Ei löydy maata sen armaampaa.

Hallitus oli tilannut filosofilta 400 000 euron tulevaisuusselonteon. Burn outin, kännien ja putkareissun kautta filosofi päätyy Kilpisjärvelle kirjoittamaan selonteon jatko-osaa. Sinne hänelle tulee postissa kutsu Linnan juhliin. Edessä on 1200 kilometrin matka Kilpisjärveltä Helsinkiin, halki 100-vuotiaan Suomen. Päämääränä on Linnan juhlat. Matkan aikana katsoja sai ihmetellä kotikatsomossa satavuotiaan Suomen tilaa vuonna 2017. Elokuvasta kun löytyi totuuspohjaa. Suomi on monimuotoinen maa. Kaveria ei jätetä henkeä löytyy edelleen. Taksikuskina on Lapin mies Jallu ja matkustajana hallituksen palkkaama filosofian tohtori Bruno, joka yrittää kartoittaa valtiolle Suomen seuraavat 100 vuotta. Matkan aikana filosofin silmien edessä avautuu se Suomi, ja hän kohtaa niitä suomalaisia, joita ei koskaan kutsuta Linnan juhliin. (Lähde: yle.fi).

Elokuva kriitikko oli antanut elokuvalle kolme tähteä. Minä olisin voinut antaa jopa viisi tähteä.

Elokuva on Yle Areenassa 30 päivää


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti