perjantai 8. joulukuuta 2017

Markkinameininkiä torilla ja hallissa - kauppaa ulkona ja sisällä

Tuleva viikonloppu onkin sitten Kajaanissa markkinameininkiä. Kauppatorilla ovat joulumarkkinat ja Kajaanihallin valtaa kainuulainen joulutori. Kajaanihalli on täyttynyt myyjistä ääriään myöten, mutta torille mahtuisi vielä myyjiä lisää. Ulkomarkkinat kun eivät enää houkuttele väkeä samaan malliin kuin ennen. Osa myyjistä on valinnut torin sijaan myyntipaikakseen lämpimät sisätilat Kajaanihallista. Kieltämättä tänään on ollut sellainen myräkkä ja lumituisku, että asiakaskin valitsee mieluummin sisätilat.

Torin myyjistä suurin osa on kiertäviä torikauppiaita, mutta paikallisiakin on kyllä mukana. Kainuulaisen joulutorin järjestelyistä vastaa Kajaanin ammattikorkeakoulu. Joulutori on saanut Suomi100 -statuksen ja esiintyjinä on muun muassa kanteleensoittajia. Kainuulaisella joulutorilla on myynnissä käsitöitä, leivonnaisia, koriste-esineitä ym. vaikkapa pukinkonttiin laitettavaksi. Ja tietysti paikalla on joulupukki ja joulumuori.

Kajaanissa järjestetään neljät markkinat vuodessa: helmimarkkinat, Pietari Brahen markkinat, syysmarkkinat ja joulumarkkinat. Markkinathan määritellään, että ne ovat määräpaikassa määräaikana, usein kerran tai kaksi kertaa vuodessa, ulkoilmassa pidettävä julkinen kaupankäyntitapahtuma.

Entisajan markkinoilla oli keskeinen merkitys kaupankäynnissä ja markkinoille matkustettiin usein kaukaakin ja markkinoiden aikana voimassa oli erityinen markkinarauha. Teollistuminen toi vakituiset kauppaliikkeet ja niiden myötä markkinat menettivät keskeisen merkityksensä kaupankäyntipaikkana. Enää markkinat ovat enemmän kansanjuhlaa. Markkinoita Suomessa: Jaakonmarkkinat, Helsingin silakkamarkkinat ja Turun keskiaikaiset markkinat. Enpä ole näille markkinoille koskaan päässyt kauppaa käymään.

Sinnepä sitten markkinoille Kauppatorille ja Kajaanihalliin viikonloppuna on suunnattava.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti