torstai 14. joulukuuta 2017

Ikäihmisten hauraat luut, kaatumiset ovat herkässä

Tänään on ollut iloa ja surua. Iltapäivällä olin lämminhenkisessä ja arvokkaassa ikäihmisten joulujuhlassa. Juhlassa julkistettiin kajaanilainen vuoden 2017 vanhus. Sittenpä iltapäivällä tuli shokkiuutinen. Äiti oli kaatunut kaupassa pahasti ja oli KAKSin mäellä. Kaupassa oli ollut jokin ylimääräinen teline ja siihenpä oli jalka tarttunut ja nurinhan siinä oli menty. Ikää äidillä on jo lähemmäs 80 vuotta. Siltä istumalta sitten pitikin lähteä äitiä sairaalanmäeltä etsimään ja sieltä päivystyksestä hän löytyi. Onneksi ei käynyt sittenkään kovin pahasti ja leikkausta ei tarvittu. Kädessä on pieni murtuma, mutta kuulemma luutuu itsestään kun pitää käden kantositeessä. Sitten viikon päästä taasen kuvataan ja katsotaan tilannetta. Käsi on todella kipeä. Katsotaan nyt, miten tästä mennään eteenpäin.

Liian paljon kyllä ikäihmiset kaatuilevat ja toipuminen kestääkin sitten pitkään. Monet ovat yksin kotona ja ovat kovin turvattomia kun jotain sattuu. Turvaranneke on kyllä ja apua saa, mutta odottavan aika on pitkä siellä yksin kotona.

Tänään ikäihmisten joulujuhlan jälkeen jaettiin liukuesteitä kenkiin niitä tarvitseville. Liukuesteet oli ostettu Kajaanin kaupungin myöntämällä määrärahalla. Nyt alkavat esteet olla jo tarpeen. Ulkona on toisin paikoin todella liukasta.

Talkooväki paistoi aamutuimaan juhlaan tortut. Minäkin osallistuin tähän talkooporukaan ja klo 7 riensin paistamispaikkaan. Ei siinä kauan mennyt kun 350 torttua oli paistettu yhdessä. Tällaisia asioita on mukava tehdä yhdessä.

Jo vuodesta 2002 Kajaanin vanhusneuvosto on valinnut kajaanilaisen vuoden vanhuksen. Tämän vuoden vanhus on 91-vuotias mies, monenlaista elämässään kokenut ja nähnyt. Lämpimät onnittelut! Valintakriteerit ovat yli 80-vuotias ja vielä aktiivinen toimija ko. vuoden aikana. Kyllä nämä vuoden vanhukset ovat olleet ihania ja positiivisia ihmisiä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti