tiistai 5. joulukuuta 2017

Itsenäisyysjulistus on annettu, kohta sata vuotta itsenäisyyttä

Suomen silloinen hallitus antoi 4.12.1917 esityksen julistautumisesta itsenäiseksi Venäjästä. Eduskunta hyväksyi esityksen 6.12.1917 äänin 100–88. Tästä päivästä tuli Suomen itsenäisyyspäivä. Rohkea askel oli otettu. Kuten itsenäisyysjulistuksessa sanotaan Suomen kansa otti kohtalonsa omiin käsiinsä. Ja nyt kohtalo on ollut omissa käsissä 100 vuotta. Paljon on sadassa vuodessa tapahtunut, hyvää että huonoa, mutta Suomen kansa on selvinnyt. Vuonna 1917 kansa oli kaikkea muuta kuin yhtenäinen ja itsenäisyysjulistus allekirjoitettiinkin sata vuotta sitten varsin kiihkeissä tunnelmissa.

Senaatin julistus alkaa sanoilla
Suomen Kansalle

Suomen Eduskunnan istunnossa tänä päivänä on Suomen Senaatti puheenjohtajansa kautta antanut Eduskunnan käsiteltäväksi m.m. ehdotuksen uudeksi hallitusmuodoksi Suomelle.

ja päättyy sanoihin

Samalla kuin Hallitus on tahtonut saattaa nämä sanat kaikkien Suomen kansalaisten tietoon, kääntyy Hallitus kansalaisten, sekä yksityisten että viranomaisten puoleen, hartaasti kehottaen kutakin kohdastansa, järkähtämättömästi noudattamalla järjestystä ja täyttämällä isänmaallisen velvollisuutensa, ponnistamaan kaikki voimansa kansakunnan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi tänä ajankohtana, jota tärkeämpää ja ratkaisevampaa ei tähän asti ole Suomen kansan elämässä ollut. Helsingissä, 4 päivänä joulukuuta 1917.

Kahvita, liputa, valaise Suomelle! Näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä tänään olen paljon miettinyt itsenäisyyttä ja mitä se minulle merkitsee. Itsenäisyys merkitsee minulle kaikkea, vapautta, tasa-arvoa, sananvapautta. Sata vuotta sitten suomalaiset olivat todella rohkeita. Kiitos heille siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti