torstai 28. joulukuuta 2017

Stockman hyllytti Tiernapojat - harmitonta perinnettä?

Tavaratalo Stockman teki hyvää tarkoittavan markkinointiteon ja julkaisi somessa tiernapoikavideon ja tietysti video aiheutti somessa kuohuntaa. Ja niinhän siinä lopulta kävi, että Stockmann joutui vetämään joulun alla videon pois somesta ja pyytämään anteeksi. Somessa kun videota arvosteltiin rasistiseksi. Videolla esiintyivät muutamat Helsingin keskustan Stockmannin työntekijät tiernapoikina. Yhden työntekijän kasvot oli maalattu mustiksi. Tiernapoikaesityksen mukaisesti kun Murjaanien kuningas on tummaihoinen.
 
Oulun kaupunki on tiernapoikien kaupunki. Tiernasäätiön puheenjohtaja sanoo, että Oulu ei aio luopua tiernapoikaperinteestään. Oulu sai Tiernapojat-patsaan kolme vuotta sitten kävelykatu Rotuaarille. Minäkin siitä syksyllä Oulussa käydessä kuvan nappasin.

Pitääkö perinteiden sitten olla kiveen hakattuja, vai voisiko niistä kenties luopua? Ainakin jos joku loukkaantuu, niin olisiko silloin syytä pohtia, josko perinnettä muutettaisiin. Eihän ketään pidä tieten tahtoen loukata. Vähemmistöt voivat kokea loukkaavana, että Murjaanien kuninkaan, jota esittää valkoihoinen henkilö ja henkilön kasvot on maalattu mustaksi. Minusta asiaa pitää kysyä niiltä ihmisiltä, joita asia koskee. Minusta tiernapoikaperinne Murjaanien kuninkaineen on harmitonta ja perinnettä, mutta jollekin se ei ehkä olekaan sitä. Tätä ei aina tule ajatelleeksi kun kuuluu valtaväestöön.

Tiernapoikaesitystä on minusta aina ollut mukava katsoa. Kajaanissa en ole viime vuosina missään yhteydessä tiernapoikiin törmännyt. Oulussa Rotuaarin aukiolla oli ollut joulukuussa ilmeisesti useita tiernapoikaesityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti