maanantai 27. marraskuuta 2017

YLEn nykypäivän Suomi-imperiumi

Eilen illan pääuutisissa uutisoitiin mielenkiintoisesta YLEn tekemästä kyselystä, jossa YLE pyysi ulkomailla asuvia suomalaisia kertomaan, mitä he tekevät nykyisellä kotiseudullaan. Vastauksia kerättiin verkkosivuilla olevalla lomakkeella kesän 2017 aikana. Harva vastaajista oli halukas palaamaan takaisin kotimaahan, vaan viihtyivät mainiosti ulkomaan kohteessaan. Viikonlopun lehdessä puolestaan oli juttuja palmun alta palmun alle muuttaneista. Kotiin jäi jukkapalmu talveksi ja asukkaat itse olivat lähteneet talveksi Espanjan aurinkorannikolle. Kylläpä tämän loskan ja pimeyden keskellä aatokset ovat olleet, että hittoon täältä. No ehkä en nyt kuitenkaan. Kohta päivä lakkaa lyhenemästä!

YLE kysyi siis ulkosuomalaisilta nykyistä kotipaikkaa, miksi he sinne lähtivät, ikää ja ulkomailla vietettyä aikaa sekä mitä vastaaja ulkomailla tekee ja työssäkäyviltä millä alalla he työskentelevät. Vastauksia tuli  reilut 6500, 123 maasta ja 1 787 eri paikkakunnalta. YLE rakensi ulkomaille lähteneistä suomalaisista maailmankartan.

Suomi-imperiumin tarkoituksena oli selvittää, millaisissa paikoissa ulkosuomalaiset asuvat ja millaista heidän elämänsä niissä on. Moni vastaaja on jo ehtinyt asua useammassakin eri maassa ja on vieläkin halukas vaihtamaan kotimaata tarvittaessa. Nykyään ei enää lähdetä sinne missä on turvallisinta eli sinne missä on muitakin suomalaisia. Nyky-ihmiset kun ovat kielitaitoisempaa väkeä kuin esi-isänsä.

Tutki Suomi-imperiumia itse https://yle.fi/uutiset/3-9942881 niin pääset tarkastelemaan asuuko siellä suomalaisia. Näin pieneksi maaksi suomalaisia näyttää asuvan kaikkialla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti