torstai 23. marraskuuta 2017

Viimeinen kurkistus 1970-luvulle, Sex Pistolsia ei päästetty Suomeen

Vuonna 1978 meitä suomalaisia oli 4 758 100. Paahdettu kahvi maksoi 7,72 markkaa, litra kulutusmaitoa 1,55 markkaa, hotelliyöpymisen keskihinta oli 109 markkaa, aski punaista norttia maksoi 3,95 markkaa. Vuonna 1978 valtion budjetin menot olivat 38 938 000 000 markkaa ja työmiehen tuntipalkka oli 11 markkaa. Kauhea kun on jo työlästä kirjoittaa markkalukuja, niissä on sen verran paljon numeroita. Suosituimmat etunimet olivat Juhani ja Johanna. Teillä huristelivat Ladat, Mosset, Skodat, Wartburgit ja Fiatit. Supersalmiakki, salmiakkiaakkoset, merirosvorahat ja Kismet olivat suosiossa.

Historian havinaa...

Vuonna 1970 ensimmäinen Ruisrock alkaa Turussa ja Alko luopuu viinakorteista.

Vuonna 1971 Tampereen Näsinneula avataan yleisölle ja Helsinki päättää metron rakentamisesta.

Vuonna 1972 tulee voimaan kansanterveyslaki ja alueelliset terveyskeskukset perustetaan ja kuolemanrangaistus poistuu kokonaan rangaistusjärjestelmästä (vastako vuonna 1972!).

Vuonna 1973 Suomi ottaa käyttöön postinumerot ja maailmanlaajuinen öljykriisi saa sisäasianministeriön asettamaan tiukkoja energiansäästömääräyksiä.

Vuonna 1974 Presidentti Kekkonen antaa juhlallisen vakuutuksensa uudelle kaudelle, SMP boikotoi seremoniaa ja Keihäsmatkat ajautuvat konkurssiin. Vuonna 1974 nähdään sekin ihme, kun kansanedustaja Veikko Vennamo kannetaan ulos eduskunnasta

Vuonna 1975 ovat Helsingin Messukeskuksen vihkiäiset ja meillä on Etyk.

Vuonna 1976 saamme kuninkaallisia vieraita, kun kuningatar Elisabeth ja prinssi Philip saapuvat valtiovierailulle Suomeen ja presidentti Kekkonen lopettaa rautatievirkamiesten kahdeksan päivän lakon. Kekkonen kun ei aikonut panna nimeään lakipaperiin ja niinpä lakko loppui.

Vuonna 1977 työvoimaministeriö kertoo, että maassa on ennätykselliset 127 000 työtöntä ja eduskunta hyväksyy laajan lakipaketin kuluttajansuojasta; perustetaan markkinatuomioistuin, kuluttajavalituslautakunta ja kuluttaja-asiamiehen virka.

Vuonna 1978 sisäasiainministeriö epää maahantulon ja työluvan punk-yhtye Sex Pistolsilta ja vanha ylioppilastalo Helsingissä tuhoutuu pahoin tulipalossa.

Vuonna 1979 ensimmäiset vietnamilaiset venepakolaiset saapuvat Suomeen ja Kokoomus saa suurvoiton eduskuntavaaleissa: 47 kansanedustajapaikkaa.

Todella paljon on 1970-luvulla tapahtunut edistyksellisiä asioita Suomessa. Ne ovat vielä tänäkin päivänä olemassa ja ovat hyviä asioita. No hieman taantumuksellisia oltiin, kun ei päästetty Sex Pistolsia Suomeen. Tänä päivänä tämä huvittaa. No ajat olivat erilaiset. Öljykriisin muistan hyvin ja Veikko Vennamon uloskannon eduskuntasalista. Öljykriisin aikaan sähköä säännösteltiin. Biiseinä soivat muun muassa Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen, Rauli "Badding" Somerjoen Fiilaten ja höyläten, Hurriganesin Get On, Wigwamin Freddie are you ready? 

Lähde: IS juhlalehtisarja 7/10



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti