perjantai 10. marraskuuta 2017

Uraanin talteenotto- talteen vai ei - Sotkamon kanta ratkaisee

Eilen postilaatikkoon kolahti punaista. Terrafame jakoi kaikkiin kajaanilaisiin ja sotkamolaisiin kotitalouksiin 'Uraanin talteenotto yleispiirteinen selvitys' esitteen. Esite on komean punainen ja sitä ei voinut olla postin joukosta huomaamatta. Terrafame haluaa antaa minulle yleispiirteisen selvityksen luonnonuraanin talteenotosta sekä sen vaikutuksista Terrafamen teollisuusalueen toimintaan, turvallisuuteen ja ympäristöön. Terrafame on hakenut uraanin kaivos- ja malminrikastustoiminnalle lupaa valtioneuvostolta. Jaa kyllä minua ainakin kovasti arveluttaa tämä uraanin talteenotto.

Mutta kuinkas ollakaan tämän aamun lehdessä etusivun otsikko kuului 'Sotkamon kanta ratkaisee'. Uraanihakemuksen läpimeno kun riippuu siitä, puoltaako Sotkamon kunta lupaa vai ei. Kunnalla kun on lain mukaan veto-oikeus hakemukseen. Nimiä kerätään parhaillaan, että asiasta järjestettäisiin Sotkamossa kansanäänestys. Nyt alkaa sitten kova lobbaaminen puolin ja toisin. Näemme varmasti monenlaisia käänteitä asiassa.

Esitteessä minulle vakuutetaan, että toiminnan turvallisuus varmistetaan. Säteilyvaaraa ihmisille ja ympäristölle ei ole ja uraanin kuljetusta säädellään erilaisilla määräyksillä. Kuulostaa kyllä aika hurjalta, että täällä uraanirekat suhailisivat ja voisivat aiheuttaa onnettomuustilanteita.

Aion syventyä vielä esitteeseen tarkemmin ja lukea sen sanasta sanaan. Ensi lukemalta vaikuttaa, että jotkut asiat menevät niin sanotusti yli hilseen meikäläiseltä eli on täyttä hebreaa. Kovasti minulle halutaan tässä esitteessä vakuutella, ettei mitään varaa ole, mutta ihan en kyllä usko. Kovasti kriittisesti suhtaudun lukemaani.

Esite jaettiin eilen 9.11.2017 ja esitteen lopussa on, että kaikille avoin julkinen kuulemistilaisuus on 7.11.2017. No enpä olisi sinne ennättänyt kun tiedon sain vasta kaksi päivää myöhemmin. Eikö minua haluttu paikalle?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti