lauantai 18. marraskuuta 2017

20 sekuntia liian aikaisin - anteeksi

Japanilaisen rautatieyhtiön matkustajilleen esittämä julkinen anteeksipyyntö on herättänyt meilläkin huvittuneisuutta. Juna lähti kaksikymmentä sekuntia liian aikaisin! Tästä kerrottiin meillä oikein pääuutisissa. Yhtiö oli pyytänyt matkustajiltaan syvästi anteeksi tätä epätäsmällisyyttään. Junan piti lähteä klo 9:44:00, mutta se lähtikin jo 9:43:40. Meillä Länsimetro on myöhästynyt monta vuotta ja kukaan ei ole pyytänyt mitään missään anteeksi.

Katsomme asioita länsimaisin silmin. Anteeksipyynnön ymmärtää, japanilainen elämäntyyli on erilainen verrattuna länsimaiseen. Japanissa asiat hoituvat täsmällisesti, nopeasti ja jonot pysyvät kuosissaan eikä väki ryntäile, vaan miljoonakaupungeissa massat liikkuvat vaivattomasti.

Meidän omalla rautatieyhtiöllä VR:llä ei ole kuulemma tarkkaa oheistusta siitä, milloin anteeksipyyntö esitetään. Anteeksi pyydetään kuulemma aina kun siihen on syytä. Matkustin viime viikolla junalla ja myöhässähän juna oli palatessa noin 15 minuuttia. Ei kuulunut anteeksipyyntöä.

Viime aikoina on keskusteltu meilläkin anteeksipyytämisestä ja on kysytty, pyydetäänkö anteeksi jo liikaakin some kohun pelossa. Erään lehden kolumnisti oli kirjoittanut artikkelin, josta nousi valtava some kohu. Lehti pyysi anteeksi kirjoittajan puolesta ja poisti kirjoituksen. Tämä oli minusta jo vähän liikaa. Artikkeli oli kolumnistin mielipide ja hänen kait se olisi anteeksi pitänyt pyytää, mikäli oli anteeksipyydettävää. Omaan mielipiteeseen on meillä kaikilla oikeus ja me voimme sen vapaasti myös ilmaista. Toki ketään ei saa loukata.

Viimein on sitten kuuluisa Länsimetro avattu. Ensimmäinen startti oli 18.11.2017 klo 5:09. Ja ryysis oli taattu, ensimmäiset matkustajat olivat laiturilla aamulla kahden aikaan.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti