perjantai 3. marraskuuta 2017

Tekoäly valtaa alaa

Tekoäly, nyt kyllä mennään sellaiselle alueelle, josta meikäläisellä ei ole hajuakaan. Kuulostaa jopa hieman pelottavalta scifiltä. En ole tässä asiassa yksin. Nimittäin Markkinointitoimisto OMD:n tutkimuksen mukaan suomalaiset tuntevat eurooppalaisista huonoiten tekoälyä. Yli hilseen menee tekoäly, että hurahtaa meikäläiseltä. Tunnustan, että olen tässä asiassa jälkijunassa. Työ- ja elinkeinoministeriö uskoo toisin, sillä se on asettanut tavoitteeksi nostaa Suomi tekoälyn kärkimaaksi. Siinäpä sitä onkin tavoitetta.

Onneksi on päivän lehti. Siinä minua valaistiin mitä on tekoäly. Tekoäly on jo läsnä monessa paikassa. Esimerkiksi Netflix suosittelee käyttäjille seuraavaa elokuvaa katseluhistorian perusteella. Minä voin siis olla tekoälyn kanssa tekemisissä ymmärtämättä, että olen.

Meilläpä täällä Kajaanissa alkaa tekoälykoulutus Kajaanin ammattikorkeakoulussa.
Tekoälyosaajista kun on huutava puute. Täällä ei siis olla jälkijunassa.

Tekesin julkaisun 'Tuottoa ja tehokkuutta Suomeen tekoälyllä' mukaan tekoäly on kokoelma teknologioita, joiden avulla koneet, laitteet, ohjelmat, järjestelmät ja palvelut voivat toimia tehtävän ja tilanteen mukaisesti järkevällä tavalla. Esimerkkejä tekoälystä ovat muun muassa kasvojen tunnistus, yksin kulkevat ajoneuvot, puheen automaattinen muuttaminen tekstiksi, automaattinen kielenkääntäminen.

Jonkun verran tänään valaistuin tekoälyn suhteen. Voi voi, kun eivät vain älykkäät koneet ottaisi vallan meistä. Rengistä tulisi isäntä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti