Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14.11. Päivän tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota diabetekseen ja päivä on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Maailman diabetespäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1991 myös Suomessa. Päivän kunniaksi järjestetään erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia.
Olen tosi iloinen, että insuliini keksittiin noin sata vuotta sitten. Siihen saakka diabetekseen sairastuminen oli kuolemantuomio. Olen diabeetikko ja joudun pistämään insuliinia. Diabetes on siitä hankala sairaus, että siitä voi aiheutua muita sairauksia, kuten munuais- ja näköongelmia. Hyvä hoitotasapaino on tärkeä. Verensokeriarvoja on mitattava säännöllisesti ja niiden pitää pysyä kurissa.
Diabetes ei ole nykyajan sairaus, vaan jo antiikin ajan kreikkalaiset antoivat sairaudelle nimen diabetes, joka tulee kreikan kielen sanasta diabaino, "kulkea lävitse". Huomattiin, että diabeetikot joivat paljon ja virtsasivat paljon, mutta neste ei imeytynyt ja potilaat "kuivuivat" eli laihtuivat pois.
Jo tuolloin diabeteksesta tunnettiin kaksi muotoa, nopea ja hidas. Nopea johti pikaiseen kuolemaan, hidas "säästi uhriaan pidempään". (Lähde: www.diabetes.fi)
Viime vuonna uutisoitiin, että insuliinipistokset voisivat tulevaisuudessa olla historiaa. Amerikkalaistutkijat olivat tyypin 1 diabeteksen hoidossa lähellä läpimurtoa, päivittäisistä insuliinipistoksista voitaisiin kenties luopua ja siirtyä harvakseltaan tehtäviin solunsiirtohoitoihin. Tämä oli minusta erittäin hyvä uutinen. Olin ajatellut, että joskus tulevaisuudessa insuliinin voisi nielaista pillerinä suun kautta. Eletäänhän nyt jo 2000-lukua ja luulisi uusia hoitomuotoja keksittävän.
Olen liittynyt paikalliseen diabetesyhdistykseen ja sain tänään kännykkääni viestin "Hyvää Maailman diabetespäivää - tuokoon päivä Sinulle ja meille kaikille mukanaan mukavaa ja leppoisaa oloa".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti