sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Äitiyspakkaus, vauvapakkaus, rakkauspakkaus, baby box - mikä nimeksi?

Miksi mikään ei voi pysyä ennallaan? Nyt suomalaisen hyvinvointi-innovaation äitiyspakkauksen nimi halutaan muuttaa. Satavuotiaassa Suomessa äitiyspakkaus on auttanut ja ilahduttanut suomalaisia perheitä jo 80 vuoden ajan. Vuonna 1949 äitiysavustus tuli kaikkien äitien saataville. Ihan eduskunnassa asti on pohdittu äitiyspakkauksen nimen muuttamista, jotta nimi huomioisi entistä paremmin kaikki vanhemmat ja perheet. Nyt on sitten Kela järjestänyt nimikilpailun, mikä olisi hyvä nimi? Toisaalta kysytään, että onko äitiyspakkaus niin hyvä nimi, ettei sitä saa vaihtaa? Ymmärrän, että pitäähän myös uudistua ja suhteuttaa asiat aikaan, jota elämme.

Suurin osa pakkauksen sisällöstä on vauvan tarvikkeita. Siinä mielessä nimi tietysti voisi olla jokin muukin; baby box, vauvan laatikko, perhelaatikko, baby care ym. Itse olen äitiyspakkauksen saanut 1980-luvulla. Pakkauksen tavaroista on jotain jäljellä. Lapsilla ovat tallessa vielä pikkupeitteet ja pyyhkeet. Minulla on käytössä pakkauksessa olleet pikkusakset.

Äitiyspakkaus on ollut suomalaisten ylpeydenaihe. Alun perinhän se myönnettiin sosiaaliavustuksena vähävaraisille naisille. Ja menestystarinahan siitä on tullut. Missään muualla maailmassa ei tällaista ole kuin meillä Suomessa. Hyvä Suomi!

Nyt ovat muuallakin maailmalla saaneet vihiä meidän äitiyspaikkauksestamme. Skotlanti on jo ryhtynyt sanosita tekoihin ja ottanut käyttöön oman versionsa äitiyspakkauksesta. Piskuinen Suomi on näyttänyt muulle maailmalle hyvää esimerkkiä.

Äitini on myös saanut aikanaan äitiyspakkauksen. Ihan varmaa tietoa ei ole, onko kuvan pyyhe tuosta pakkauksesta. Äiti oli antanut pyyhkeen kiertoon siskonsa tyttärelle ja tänä vuonna tätini pyyhkeen minulle palautti. Talteen on laitettu.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti