Mikä sana kuvaa parhaiten satavuotiasta Suomea? Kotimaisten kielten keskus Kotus on avannut tammikuun lopussa Suomen sana -kilpailun. Kilpailu on osa Kotimaisten kielten keskuksen Sanoin saavutettu -hanketta, joka kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan. Kilpailuun on tullut jo yli 300 vastausta. Kotuksen mukaan ehdotetut sanat ovat keskenään hyvin erilaisia ja kertovat monenlaisista tavoista tarkastella Suomea ja suomalaisuutta. Perinteistä kuvastoa edustavat esimerkiksi järvi, metsä, sininen ja juhannussauna.
Kotus kertoo, että suomalaisten mielenmaisemaa luotaavat sellaiset sanat kuin perkele, itsepäisyys, kaipaus ja loukkaantuminen. Tämän päivän Suomesta tulee mieleen esimerkiksi edistyksellinen, internationality ja ajankohtaisesti satavuotias, mutta monessa ehdotuksessa on melkoisen kriittinen sävy (kannustinloukkutyöryhmä, eriarvoistumiskehitys, pahoinvointivaltio ja leikkaukset).
Suomen sana -kilpailun voittaja julkaistaan joulukuussa 2017. Kilpailuun voi osallistua Kotimaisten kielten keskuksen verkkolomakkeella ja Twitterissä tunnisteella #Suomi100sana.
Olen tänään miettinyt pääni puhki, mikä sana/sanat kuvaavat parhaiten satavuotiasta Suomea? Olisiko se sauna ja ruisleipä vai demokratia, vakaat olot, sisu, Kalevala ja tarinat. Tuo yllätti, että monessa ehdotuksessa on kriittinen sävy kuten ehdotettu pahoinvointivaltio. Yhteiskunnassa ei taida todellakaan olla asiat kovin hyvin, kun sanaa on ehdotettu parhaiten kuvaamaan satavuotiasta Suomea. Olisiko aika lopettaa ainainen leikkaaminen, jotta kansalaiset eivät voisi pahoin. Vielä en ole kilpailuun osallistunut. Sanavalinta pitää myös perustella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti