tiistai 7. maaliskuuta 2017

Onko pakko hiihtää jos ei taho

Nyt kyllä ovat hiihtokelit parhaimmillaan. Meillä Kainuussa on tällä kymppiviikolla hiihtolomat. Nykyään taidetaan puhua talvilomasta. No joka tapauksessa minun kansakoulun aikaan loma oli hiihtoloma ja ai, että silloin kyllä hiihdettiin. Minun kielessäni loma on edelleen kyllä hiihtoloma.

Minä täällä pähkäilen vieläkin suksien oston kanssa. Tänä talvena kun olen luvannut ostaa itselleni ihka uudet sukset ja monot. Hirveästi tekisi mieli hiihtämään. Toisaalta minua pelottaa lähteä ladulle. Osaanko edes hiihtää, selviänkö, jaksanko ja uuvunko ladulle ja en pääse sieltä pois? En ole nimittäin valovuosiin hiihtänyt metriäkään. Olisinko ladulla vain toisten haittona. Nyt kun ne suikkivat vapaalla tyylillä.

Kielitoimiston sanakirja määrittelee hiihtää "liikkua suksilla". Suksi on jalkaan kiinnitettävä hiihto- t. mäenlaskuväline. Luistavat, lipsuvat sukset. Suksen kärki, kanta, pohja, olas, side. Puu-, lasikuitusukset. Kilpa-, laskettelu-, mäkisukset. Voidella sukset. Panna sukset jalkaan. Suksi luistaa hyvin. Lasketella suksilla. Sukset jäätyivät suksien pohjaan muodostui jäätä. Laajemmin Vesi-, rullasukset. Kuv. Jklla on sukset ristissä [= jku on riidoissa, huonoissa väleissä, napit vastakkain] jkn kanssa. Pariskunnalla menivät sukset jatkuvasti ristiin. (Lähde Kielitoimiston sanakirja)
Kuvan ladulle pääsisin melkein kotipihasta. Eli helposti minä pääsisin ladulle. Työmatkallani kuljen ladun ohitse ja siitä sitten tänään nappasin kuvan. Latu näyttää olevan hyvässä kunnossa. Hyvä on siinä hiihtäjän hiihdellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti