Tänään on kulunut päivälleen 60 vuotta kun Euroopan talousyhteisö (EEC) 1957 perustettiin Rooman sopimuksella. Jo kuusi vuotta aikaisemmin olivat Saksan liittotasavalta, Ranska, Italia, Alankomaat, Belgia ja Luxemburg perustaneet Euroopan hiili- ja teräsyhtiön. Tästä kaikki lähti. Tiiviillä taloudellisella ja poliittisella yhteistyöllä haluttiin välttää sodat jatkossa Euroopassa. 60 vuoden takaisesta yhteisö on laajentunut lisää ja tiivistynyt laajemmaksi unioniksi.
Nyt näyttää siltä, että tätä tiivistä yhteistyötä koetellaan. Britannia on lähdössä ulos unionista. Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1995. Äänestin tuolloin kyllä. Minusta Suomen on oltava jatkossakin EU:n ytimessä, eikä missään ulkokehällä. Euroopan unionihan alun perin perustettiin turvallisuuden ja rauhan takaamiseksi Euroopassa. Eihän sitä muuten voi vaikuttaa kuin olla siellä missä asioista päätetään, olla äänessä.
Täytyy tunnustaa, että en edelleenkään kovin hyvin tunne Euroopan Unionin toimintaa ja siinä olisi perehtymisen paikka. Tiedän, että Suomella on 13 meppiä. Euroopan toimielimiä ovat parlamentti, neuvosto ja komissio. Siitä en vain ole kovin hyvin perillä, mitä nämä toimielimet tekevät ja päättävät. Nyt olisi perehtymisen paikka.
En ole katunut kyllä päätöstäni. EU on rauhan liitto. Minulla on repussa kulkenut vuosia pieni, kooltaan 3 x 2 cm Perusoikeuteni Euroopan unionissa kirjanen. Ensimmäisellä sivulla siinä lukee, Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio juhlallisesti julistavat jäljempänä esitetyn tekstin Euroopan unionin perusoikeuskirjaksi. Tehty Nizzassa seitsemäntenä päivänä joulukuuta vuonna kaksituhatta. Sieltäpä tarpeen tullen kirjasen repusta kaivan, kun oikeuksiani perään. Kovin on vain pientä tekstiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti