Tänään on ihan pakko kirjoittaa Liberlandista. Aamun lehdessä oli kahden sivun juttu tästä piskuisesta uudesta valtiosta, jossa ei asu ketään. Valtio täyttää kaksi vuotta huhtikuun 13. päivä. Päivän olen ällistellyt tätä Liberlandia. Alue on pelkkää suota, mutta sillä on kehittämishankkeita on vireillä, valtio hamuaa uudeksi älymaaksi. Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja itsenäistä Suomea olemme yhdessä rakentaneet sadan vuoden ajan. Olisipa mukava olla katsomassa, millainen valtio tämä Liberland on sadan vuoden kuluttua. En ollut Liberlandista koskaan kuulutkaan, Nyt tuli Liberland tutuksi.
Tässä Liberlandin (Gorna Siga) tarina pääpiirteissään. Alue sijaitsee Serbian ja Kroatian välissä, Tonava-joen länsirannalla. Alue on pisaranmuotoinen ja kooltaan seitsemän neliökilometriä. Alue on suota ja metsää ja siellä on ainoastaan yksi hylätty metsästysmaja. Alue on kuulunut alkujaan Serbialle. Kun sota laittoi rajat uusiksi alue siirtyi Kroatialle. Se ei ole kelvannut kummallekaan ja siitä on tullut ei kenenkään maa. Kaksi vuotta sitten tsekkiläinen liberaalipolitiikko julisti alueen omaksi valtiokseen ja antoi sille nimen Liberland. Nyt tämä tsekki on Liberlandin presidentti ja hänen puolisonsa on first lady.
Tulevaisuuden visioissa Liberland on vapauden tyyssija ja kaikkea saa tehdä. Veroja ei peritä, mutta niitä kyllä voi maksaa vapaaehtoisesti. Asukkaat ovat rauhanomaisia ja vapautta rakastavia. Alueella ei asu ketään, mutta lähes 440 000 ihmistä on täyttänyt Liberlandin verkkosivuilla olevan kansalaisuushakemuksen; maailmankuuluja arkkitehteja, artisteja, sijoittajia, yrittäjiä, diplomaatteja jne. Kansalaisuuden voi lunastaa joko maksamalla 10 000 dollaria tai tekemällä työtä Liberlandin hyväksi. Tässä maassa et voi elää toisten kustannuksella. Uskonnollisia ääriajattelijoita, uusnatseja, kommunisteja, väkivaltaisuuteen taipuvaisia ja rikollisia ei oteta kansalaisiksi. Presidentti kyllä toivottaa tervetulleeksi myös pakolaiset, kunhan he maksavat vaaditun summa ja jakavat saman ideologian.
Liberland hörhöilyäkö? Eikä mitä. Liberlandilla on 80 edustustoa eri puolilla maailmaa ja sillä on kansainvälisiä suhteita. Varapresidenttejäkin on kaksin kappalein. Sijoittajat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa Liberlandia kohtaan. Presidentin virka on kokopäivätyö ja ensimmäiset passit on painettu. Maalla on oma nimikko-olut, kansallishymni, lentoyhtiö ja jalkapallojoukkue. Suomeenkin ollaan perustamassa Liberlandin toimistoa. Tosin mikään valtio ei ole tunnustanut Liberlandia. Kroatiakin on alkanut katsoa tätä tulokasta ei niin suopeasti ja on estänyt Liberlandin asukkaita pääsemästä maahansa. Jopa presidenttikin on joutunut tutustumaan kroatialaiseen putkaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti