Minulle se on vasta ei koskaan vihta. Lueskelin tänään 106 sivuista Suomen Saunaseura ry:n jäsen- lehteä 2/2017. Suomen Saunaseura ry täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Saunaseura on kartoittanut 100 vuotiaat savusaunat Suomessa ja niitä löytyi yli odotusten, 230 kappaletta. Näissä saunoissa on kylvetty koko itsenäisyytemme ajan. Saunaseura haluaa edistää suomalaista saunakulttuuria ja hyviä ja terveellisiä saunatapoja.
Lapsuudessani sauna kuului aina pyhän viettoon. Lauantaina lämmitettiin sauna. Nykyisin myös saunassa käyminen on arkipäiväistynyt, on lenkkisauna, naisten ja miesten sauna, perheen keskiviikon sauna, illanvietto sauna, mökkisauna, yleinen sauna.
Suomalaisen saunan päivästä halutaan tehdä vakiintunut liputuspäivä. Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa saunanpaiva.fi/. Adressin sivuilla kerrotaan, että todennäköisesti suomalaiset saunoivat jo ennen kuin tänne Uralin perukoilta hiihtivät. Sauna oli ennen Runebergia, Sibeliusta ja siniristilippua. Kyllähän sauna oman liputuspäivän ansaitsee.
Saunassa on synnytty, kupattu, palvattu lihat, pesty vainajat, nautiskeltu ja rentouduttu. Sauna on ollut siis varsinainen monitoimilaitos.
Minusta Juha Vainion laulu Yleisessä saunassa kuvaa hyvin omalta osaltaan suomalaista saunakulttuuria. Alla laulusta ensimmäinen säkeistö.
"Yleisessä saunassa, miesten puolella
oskarin kokoisena yleisien miesten tarinat kuuntelin huolella.
Yleisessä saunassa olin opissa,
Enso-Guzeitin aamuvuoro istui samassa kuumassa kopissa."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti