Esityksessä kuulimme tarinoita siitä, minkälaista on olla taiteilijana Irakissa, Iranissa, Syyriassa tai Afganistanissa. Maissa joiden taiteella on syvät juuret, mutta joissa taiteilijana työskenteleminen on tänä päivänä monille mahdotonta. Elämä naisena ja kirjailijana ei ole helppoa arabialaisessa maailmassa. ”Se on taistelua”, sanoi Naddaf. Ja hänelle ennen kaikkea: ”taistelua sanan säilällä”.
Lehtonen kertoi avajaispuheessaan, että kaikki hänen kuluneen vuoden aikana kohtaamansa taiteilijat eivät ole olleet yhtä onnekkaita kuin Fatima Naddaf. He ovat saapuneet Suomeen turvapaikanhakijoina, joiden pakolaisstatus on sisäministeriön maahanmuuttoviraston päätöksen varassa. Suomi on sananvapauteen vahvasti sitoutunut maa, mutta tämä ei aina näy maahanmuuttoviraston päätöksissä. Se että ihminen joutuu kotimaassaan taiteensa vuoksi vainon ja kidutuksen kohteeksi ei ole Suomessa tänä päivänä syy turvapaikan myöntämiselle.
Aamupäivällä ennen avajaisia oli paljastettu Kajaanin Runoviikon runokivi. Neljänteentoista runokiveen on kaiverrettu Suven runoilija Henriikka Tavin runo:
Olen yrittänyt kukkia,
mutta tilanne on ongelmallinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti