Suomessa on jaettu postia jo 1600 luvulta lähtien. Laajamittainen postin kotiinkanto alkoi vuonna 1800-luvun puolivälissä. Korvausta peritiin tuolloin yhden kopeekan verran. Nyt Posti on ilmoittanut, että se ei enää jaa kirjeitä tiistaisin. Maanantaina postitetut kirjeet jaetaan pääsääntöisesti keskiviikkona. Tiistaisin ei jaeta myöskään aikakauslehtiä, mainoksia tai ilmaislehtiä, jos alkuviikon lähetykset on saatu jaettua jo maanantaina. Tiistaisin jaetaan kuitenkin osa sanomalehdistä, pikakirjeet ja laboratoriolähetykset.
Tähän on tultu postinjakelussa. Postin mukaan kirjeitä ei enää vain lähetetä. No enpä muista, milloin olisin viimeksi kirjeen postittanut, onnittelukortteja lukuun ottamatta. Vielä 1950-luvulla kaupungeissa ja taajamissa postia jaettiin asiakkaille kuutena päivänä viikossa ja kaksi kertaa päivässä. Suomessa on yleispalveluvelvoite ja sen mukaan kaikissa Suomen kunnissa arkisin, maanantaista perjantaihin, toimivat kirje- ja pakettipalvelut. Rikotaanko tässä nyt lakia? Viestintävirasto onkin lähettänyt Postille selvityspyynnön nyt toteutettavasta jakelu-uudistuksesta.
Kautta aikain postia on jaettu jalan, kolmipyöräisellä kärryllä, polkupyörällä, moottoripyörällä, mopedilla, suksilla, potkukelkalla, hevosella, porolla, autolla.
Monet valittavat, minä mukaan lukien, että Postin toiminta ei ole enää entisensä. Posti tulee vähän miten sattuu ja posti saattaa viipyä turhan kauan matkalla. Posti on lähetettävä matkaan hyvissä ajoin, että se ennättää ajoissa perille. Enää ei voi luottaa siihen, että se on seuraavana tai sitä seuraavana päivänä perillä.
Jääkö mummolle posti nyt jakamatta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti