keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Tutkimus: diabetes maksaa yli biljoona euroa vuodessa!

Tässä muutamana päivänä luin uutisen Duodecim tutkimuksesta diabeteksen hoitamisesta ja sen kustannuksista. Tuoreen tutkimuksen mukaan diabetes ja sen hoitaminen maksavat globaalisti huimat 1,2 biljoonaa euroa vuodessa. Suurin taloudellinen taakka diabetes on Yhdysvalloissa. Tämä on valtava summa rahaa. Tuota lukua biljoona euroa ei oikein enää käsitäkään. Diabeteksen kustannukset ovat 1,8 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta. Kustannuksista noin kolmannes kustannuksista muodostui diabeteksen epäsuorista vaikutuksista kuten tuottavuuden laskusta ja ennenaikaisista kuolemista.

Tutkimus on aika kattava ja yksityiskohtainen selvitys ja mukana analyysissa oli tietoja 184 maasta. Tällä hetkellä diabetesta sairastaa arviolta 415 miljoonaa aikuista ja suomalaisista arviolta 500 000 sairastaa diabetesta. Valtaosa on tyypin 2 diabetesta. Kuulun tuohon puolen miljoonan joukkoon. Suomen väkiluku on reilut viisi miljoonaa, joten aika paljon meitä diabetesta sairastavia kyllä on. Hätkähdin näitä lukuja. Jäin miettimään, että miten on tulevaisuudessa lääkkeiden saannin kanssa. Onko meillä varaa lääkkeisiin?

Osaltaan diabetes on varmasti elintasosairauskin. Mutta kyllä diabeteksen taustalla on vahvasti sukuperimä. Äidin puoleisessa suvussa on meillä paljon diabetesta. Oikeastaan se hieman ihmetyttää, että miten sitä voikin niin paljon esiintyä suvussamme. Onko meillä jokin altistava geeni kenties. Liikunta ja painonhallinta auttavat diabeteksen hyvään hoitotasapainoon. Itse olen pienentänyt ruoka-annoksia ja yritän kävellä päivittäin kaksi kilometriä. Aina välillä kyllä lipsun tästä tavoitteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti