Käsiini osui tänään äidiltä saatu vanha keittokirja 'Maija keittää' perusteellisin työ- ja valmistusohjein varustettu keittokirja. Kirja on yhdeksäs painos ja se on painettu K. J. Gummerus Osakeyhtiön kirjapainossa Jyväskylässä 1956 eli ennen minun syntymääni. Kirjan ovat kirjoittaneet Alli Oksanen ja Liisi Harmio.
Keittokirja on ollut äidillä kovassa käytössä. Äiti on aina ollut kova leipomaan ja kokkaamaan. Kirjassa on kansilehdillä paljon kaikenlaisia merkintöjä, sivuilla on tahroja, ruttuja ym. Minä olen kirjaa joutunut jo hieman paikkailemaan. Kirjassa on niin sanotusti sitä ajan patinaa.
Reseptejä on laidasta laitaan: pula-ajan kaurakaakku, piispan kaakku, nuorikon kaakku, paistettu lintu, keitetyt porsaansorkat, kääresyltty, painesyltty, silakkahuopukka, naurishaudikkaat, sunnuntaimannavelli, kaljavelli, uutispuuro, leipäpuuro jne.
Etsin kirjasta tiikerikakun reseptiä. En sellaista sieltä löytänyt. Sitten löysin marmorikaakun reseptin, joka on ollut1950-luvulla sama kuin tiikerikakku. Minäpä jaan nyt marmorikaakun teko-ohjeen vuodelta 1957.
Vuokaan: suolatonta voita
seulottuja korppujauhoja
Kaakkuun:
250 g voita t. margariiniä
100 g sokeria
4 munaa
100 g sokeria
1-2 tl. leivinjauhetta
275 g kark. vehnäjauhoja
1 ½ dl kermamaitoa
2-3 rkl. kaakaojauhoja
1-2 tl. vaniljasokeria
Valitaan isokokoinen, paksu ja korsteellinen vuoka. Se voidellaan huolellisesti suolattomalla voilla ja korppujauhoitetaan. Voi tai margariini pestään vedellä huolellisesti isossa kulhossa puukauhalla. Vesi valutetaan pois. Voi vatkataan 100 g sokerin kera vaahdoksi. Munat rikotaan yksitellen kuppiin ja niiden tuoreus tutkitaan. Ne vatkataan ensiksi sinänsä, sitten 100 g sokerin kera vaahdoksi.
Tämän jälkeen yhdistetään pienin erin munavaahto voivaahtoon voimakkaasti vatkaten puukauhalla. Seokseen lisätään vuorotellen seulomalla leivin- ja vehnäjauhoja sekä kermamaitoa.
Taikina jaetaan kahteen osaan: 1/3 ja 2/3. Pienempi 1/3 kaakkuseosta, maustetaan kaakaojauhoilla. Isompi 2/3 seosta, maustetaan vaniljasokerilla. Voideltu, jauhoitettu vuoka täytetään vuorotellen erivärisillä seoksilla. Vaalea kerros alimmaiseksi ja päällimmäiseksi. Pinta tasoitetaan kevyesti lusikalla. Kaakku paistetaan hyvässä lämmössä n. 1 t. Kypsyyttä kokeillaan varvulla. Jäähtynyt kaakku kaadetaan vadille.
Jotenkin vaikuttaa aika työläältä entisajan kaakun leipominen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti