Aamun lehti uutisoi Elisan teettämästä tutkimuksesta 'Näin Suomi kommunikoi 2017'. Tutkimukseen vastasi noin 1300 älypuhelimen käyttäjää. Suomalaiset ovat erityisen ahkeria julkisen liikenteen reittioppaiden ja karttasovellusten käyttäjiä ja muutoinkin meillä käytetään paljon älypuhelinten sovelluksia, jotka kuluttavat paljon mobiilidataa. Uutinen olikin otsikoitu "Suomalainen kännykänkäyttäjä on datarohmu".
Meillä (vielä) voi käyttää huoletta dataa rohmuavia sovelluksia. Liittymän hintaan Suomessa kuuluu yleensä rajaton määrä netin käyttöä. Suomalainen käyttää noin 10 kertaa enemmän mobiilidataa kuin kanssasisarensa ja -veljensä Euroopassa. Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan älypuhelin on käytössä noin 88 prosentilla Suomen kotitalouksia. Eli olemme datarohmuja jatkossakin ja verkkopalveluiden käyttö kännykällä vain kasvaa entisestään. Missähän se tulee raja vastaa? Kauanko me suomalaiset saamme rohmuta dataa vapaasti?
Samassa uutisessa kerrottiin, miten mobiilidatan käyttö tukkii verkot. Ongelmiakin siis runsaasta mobiilidatan käytöstä meille tulee. Verkot kun alkavat olla paikoin niin tukossa, että yhteydet eivät toimi kunnolla. Verkkoyhtiöt eivät investoi uusiin tukiasemiin kovin nopeasti, kun tämä vaatii rahaa ja liittymämaksut voisivat tällöin tuplaantua. Toisaalta taasen jos luovuttaisiin rajattomasta mobiilidatan käytöstä, niin kaikilla olisi silloin riittävästi mobiilidataa käytössä. Sitten me vielä rohmuamme muualla Euroopassakin, verkkovierailu- ja roaming-maksujen perintä kun loppui 15. kesäkuuta. Ei ihme, että muualla Euroopassa katsotaan meitä karsaasti meidän liiallisesta mobiilidatan rohmuamisesta.
Voiko tämä nyt jatkua näin ja kuinka kauan. Itsellä on ollut ongelmia viime aikoina internetin käytössä kännykällä. Koko ajan tulee viesti, että internet on katkaistu. En ole vielä operaattorilta lähtenyt kyselemään, että missähän vika mahtaisi olla. Kyllä se jossain vaiheessa tulee pää vetävän käteen. Luulen, että rajatonta käyttöä joudutaan rajoittamaan tai sitten tukiasemia rakennetaan rutkasti lisää ja liittymämaksut tuplaantuvat. Vai lieneekö muita vaihtoehtoja?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti