Jokin aika sitten Eläketurvakeskus tiedotti, että eläkeläisten tulotaso on noussut kahdessakymmenessä vuodessa roimasti. Eläkeläisten kokemus tuntuu olevan kuitenkin aivan toinen. Itsekin tätä tietoa vähän kummastelin. Olin nimittäin kuullut ikäihmisiltä aivan muuta. Luin tänään Iltalehteä ja kannen otsikko kertoi, että satojentuhansien eläkeläisten kohtalona on: "rahat eivät riitä".
Jutun mukaan tilastot kertovat, että yli 400 000 eläkeläisen tulot ovat noin 850 eurosta 1100 euroon kuukaudessa. Ja niitä, jotka saavat vielä vähemmän on arvion mukaan 140 000. Liki 600 000 eläkeläistä kitkuttelee kansaneläkkeellä ja/tai työeläkkeellä. Lehti oli pyytänyt tammikuussa eläkeläisiä kirjoittamaan siitä, miten he tulevat eläkkeellään toimeen ja kirjoituksia tuli paljon. Näitä kirjoituksia olen tänään lehdestä lukenut; Elämä on yhtä kituuttamista apua haetaan ruokajonoista, tyttärelle syömään, tarjousten perässä juostaan, sähköt poikki.
Eläkeläiset kertovat olevansa tottuneita puutteeseen: "Työeläke on 670 euroa ja kansaneläke 297 euroa. Sitä pudotettiin vuoden alusta 6 euroa. Elämä on yhtä kituuttamista päivästä toiseen. Lääkemenot lisäävät köyhyyttä. Olen sota-ajan lapsia, niin olen tottunut puutteeseen".
Viime vuoden alusta tuli lääkkeiden omavastuu 50 euroa. Se tuli jokaiselle tuloihin katsomatta. Tämän vuoden alusta diapetes lääkkeistä (pl. insuliini) saa vain 65 %:n Kela-korvauksen. Minusta 6 euron vähennys kaikkein pienemmistä tuloista olisi kyllä saanut jäädä tekemättä.
Hyvinvointi Suomessa ovat leipäjonot pitkiä. Osa kansalaisista tulee taloudellisesti toimeen tosi huonosti ja kituuttaa päivästä toiseen. Tänään olen kyllä vihainen ja jotain tarttis tehdä. Leikkaaminen saisi kyllä jo loppua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti